مباني نظري و پيشينه پژوهش اميدواري
برچسب ها : مباني نظري و پيشينه پژوهش اميدواري , مباني نظري و پيشينه پژوهش اميدواري
در 30 صفحه ورد قابل ويرايش با فرمت docx
توضيحات: فصل دوم پايان نامه كارشناسي ارشد (پيشينه و مباني نظري پژوهش)
همراه با منبع نويسي درون متني به شيوه APA جهت استفاده فصل دو پايان نامه
توضيحات نظري كامل در مورد متغير
پيشينه داخلي و خارجي در مورد متغير مربوطه و متغيرهاي مشابه
رفرنس نويسي و پاورقي دقيق و مناسب
منبع : انگليسي وفارسي دارد (به شيوه APA)
نوع فايل: WORD و قابل ويرايش با فرمت docx
قسمتي از متن مباني نظري و پيشينه
اميدواري
اميد، سال ها در روان شناسي مورد غفلت قرار گرفته بود. با اينكه ايدۀ اميد از زمان آغاز خلقت آدمي وجود داشته است، اما بررسي علمي آن در زندگي انسان قدمتي كوتاه دارد و دوران طفوليت خود را مي گذراند. اميد،مبحثپيچيدهاياستكه در طول سال هاي 1950 تا 1960 به شكل رسمي و با رويكرد علمي مورد بررسي قرار گرفت و برخي افراد مانند فرانك و سمينتون[1]، به اين نتيجه رسيدند كه اگر افكار و هيجان هاي منفي، منجر به تضعيف سلامتي مي شوند، پس مي توان فرآيندهاي مثبت مانند اميد را، به عنوان متغيرهايي براي افزايش سلامتي مورد بررسي قرار داد. در اين راستا شواهدي نيز، در حمايت از نقش افزايش ارزيابي و ادراك مثبت از خود، براي كنترل بهزيستي جسماني و رواني بدست آمد (اسنايدر، 2000).
[1]- Franko & seminton
....
2-24 نظريۀ اميد
زيربناي فكري نظريۀ اميد[1]، به آثار ارائه شده از سوي كاتلين و چان[2] (1990) و استوتلند[3] (1969) بر مي گردد كه در آن، اميد به عنوان انتظار فرد براي موفقيت در دستيابي به هدف، تعريف شده است (خدابخشي، 1383). از نظر اسنايدر، بنيانگذار نظريۀ اميد در روان شناسي، اميد عبارت است از: ظرفيت اراك شده براي توليد مسيرهايي به سمت اهداف مطلوب و انگيزۀ ادراك شده براي حركت در اين مسيرها. از اين رو، اميد يعني انتظار مثبت براي دستيابي به اهداف و انتظار مثبت، خود داراي ابعاد گذرگاه و عامل است (عامل + گذرگاه= اميد) (اسنايدر، 2000). در حقيقت، اسنايدر اميد را به عنوان سازه اي شامل دو بعد، مفهوم سازي كرده است: توانايي طراحي گذرگاه هايي بسوي هدف هاي مطلوب، به رغم موانع موجود و توانايي ايجاد انگيزه براي شروع و تداوم حركت در اين گذرگاه ها. اميد، مجموع اين دو بعد است (كار، 1385). همانطور كه در اين تعريف مشخص مي شود، نظريه اميد، اساساً يك نظريه شناختي است. به ديگر بيان، اميد يك فرآيند شناختي در نظر گرفته شده است كه داراي تبعات هيجاني است. بنابراين، طبق نظريه اسنايدر، اميد يك هيجان انفعالي نيست كه تنها در لحظات تاريك زندگي پديدار شود، بلكه يك فرآيند شناختي است كه افراد به وسيلۀ آن، فعالانه اهداف خود را دنبال مي كنند. از نظر وي، اميد فرآيندي است كه طي آن فرد: 1) اهداف خود را تعيين مي كند، 2) سپس راهكارهايي براي رسيدن به آن اهداف مي سازد و 3) انگيزه لازم براي به اجرا درآوردن اين راهكارها ايجاد كرده و در طول مسير حفظ مي كند (اسنايدر، 1995).
2-25 ابعاد اميدواري از منظر نظريه اميدواري اشنايدر
نظريه اميد اشنايدر بر سه مؤلفه مركزي بنيان گذاشته شده است: اهداف، گذرگاهها و عامل كه در ادامه به توضيح تك تك اين ابعاد پرداخته مي شود.
الف) تفكر هدف[4]: اساس نظريۀ اميد، بر مبناي اهميت و ضرورت اهداف بنا شده است. در واقع اهداف، يكي از ابعاد كليدي نظريۀ اميد است كه ميتوانند كوتاه مدت يا بلند مدت باشند و ازنظر اهميتطبقهبندي مي شوند. تقريباً تمامي آنچه كه يك فرد انجام مي دهد، به سمت دستيابي به يك هدف است. هدف، شامل هر چيزي است كه خود فرد مايل است به آن دست يابد و آن را انجام دهد يا آن را تجربه و يا ايجاد كند. اهداف، نيروي محرك هر رفتاري هستند و مي توانند در دامنۀ يك حركت ساده براي بيدار شدن به هنگام شنيدن زنگ ساعت تا تعمير بخشي از يك هواپيما و گاهي به پيچيدگي كسب يك مدرك دانشگاهي داشته باشند (علاالديني، 1387). از طرفي در نظريۀ اميد، اهداف، منبع اصلي هيجان هستند. هيجان مثبت، ناشي از دستيابي به هدف يا تصور نزديك شدن به آن است، در حالي كه هيجان منفي، ناشي از شكست در دستيابي به هدف يا تصور دور شدن از آن است (اسنايدر، 2002). با توجه به وجود اين پيوند بين دستيابي به هدف و عاطفه مثبت، ممكن است چنين به نظر مي رسد كه بهترين راهكار، تعيين اهداف آسان و قابل دستيابي است، اما افراد داراي اميد بالا، معمولاً به دنبال اهدافي هستند كه داراي ميزاني از عدم قطيعت و يا سطح دشواري متوسط باشند، يعني اهدافي كه اندكي دشوارتر از اهداف دست يافتۀ قبلي باشند (اسنايدر، 1994). اهداف، بايد ارزش كافي داشته باشند تا تفكر هوشيار فرد را اشغال كنند. اهداف اميدوارانه، داراي مقداري از عدم قطيعت هستند و اهدافي كه احتمال دستيابي به آنها صددر صد باشد، مستلزم اميد نيستند. همچنين اهدافي كه احتمال دستيابي به آنها نيز، صفر باشد مستلزم اميد نيستند (اسنايدر، 2000). بنابراين، طبق اين نظريه، بهترين اهداف، اهدافي هستند كه انگيزه فرد را افزايش دهند و پايدار باشند، يعني اهدافي كه به صورت دقيق و عيني، مشخص مي شوند، ميزان دشواري متوسط دارند ور درآينده اي نزديك، به وقوع مي پيوندند (علاالديني، 1387).
[1]-Hope theory
[2]- Katlin & Chan
[3]- Stotlend
[4]- Goal thinking
...
درباره اين فايل انتقادي داريد؟
راه هاي تماس با ما:
شماره تماس : 09010318948
برچسب ها : مباني نظري و پيشينه پژوهش اميدواري , مباني نظري و پيشينه پژوهش اميدواري