مقاله با موضوع سرمايه اجتماعي
مقاله با موضوع سرمايه اجتماعي
درباره اين فايل انتقادي داريد؟ راه هاي تماس با ما: شماره تماس : 09010318948 |
مقاله با موضوع سرمايه اجتماعي
فهرست مطالب
مقدمه. 3
تاريخچهسرمايهاجتماعي.. 3
ابعادسرمايهاجتماعي.. 6
انواعسرمايهاجتماعي.. 7
سطحخرد. 7
سطحمياني.. 9
سطحكلان. 10
سرمايهاجتماعيبرحسبسطحبازدهي: فردي- جمعي.. 11
سرمايهاجتماعيبرحسبآثار: مثبت- منفي.. 13
سرمايهاجتماعيبردودستهساختاريوشناختي.. 14
سرمايهاجتماعيبردودستهنهاديوارتباطي.. 15
سرمايهاجتماعيمبتنيبرعامگرايانهوخاصگرايانهومبتنيبرسرمايهاجتماعيعاطفيودانايي.. 15
سرمايهاجتماعيبرحسبدوبعدكميوكيفي.. 16
نتيجهگيري.. 19
پيشنهادات.. 21
منابع. 22
مقدمه
عموم صاحب نظران علوم اجتماعي با پذيرش اين ايده كه سرمايه اجتماعي به مثابه سيمان و ملاتي است كه به حفظ وفاق و انسجام جوامع كمك مي كند و موجبات روان سازي و برخورداري از نظم اجتماعي پويا را تحليل و تقويت مي كند، نقش و سهم در خور توجهي را براي اين سرمايه در فراهم سازي امنيت و انتظام اجتماعي قائل شده اند(غفاري، 1390: 11). به تعبير برخي ازنظريهپردازان مفهوم سرمايه اجتماعي و اجزا و مؤلفههاي متعدد آن رويكرد جديدي در توسعه به شمار ميرود ، اما شايد مهمترين شايستگي اين گفتمان كمكي است كه به پركردن شكاف بين دانشوران، كارگزاران و سياستگزاران ميكند (ولكاك و ناراياران ، 1384: 527)
سرمايه اجتماعي برحسب آثار: مثبت- منفي
سرمايه اجتماعي را ميتوان بر پايۀ دو اثر گستره ديد. هر يك از اين آثار و نشانههاي سرمايۀ اجتماعي يك جنبۀ مثبت و يك جنبۀ منفي دارند. به لحاظ ذاتي سرمايه اجتماعي ذاتا خوب است، اما اگر نابجا مورد استفاده قرار گيرد يا جامع نباشد، ميتواند پيامدهاي بد نيز داشته باشد (فاين[1]، 1385: 284-283). دو بعد سازنده و زيانبار سرمايه اجتماعي ضمن آن كه بر پيچيدگي مفهوم سرمايه اجتماعي افزوده است، در حالات و شرايطي به آن ماهيتي متناقض بخشيده است كه چنانچه مورد توجه قرار نگيرد به نتيجهگيريهاي نادرست و تعميمهاي ناروا منجر ميشود (پيران و همكاران، 1385: 19).
از پيامدهاي مثبت مي توان به تسهيل مبادلات و بده بستانهاي اقتصادي اشاره كرد. بر همين پايه تحقيقات متعددي نيز كاهش فقر و بهبود كيفيت زندگي را با افزايش سرمايه اجتماعي متناطر ارزيابي كردهاند. افزايش توليد و بهرهوري اقتصادي در كشاورزي و صنعت، رونق بازار، قوت گرفتن بخش خصوصي، كارآمدي بخش خدمات عمومي، مواجهه با بحرانهاي اقتصادي، جايگزيني سرمايه اجتماعي با پول، توزيع برابر منابع و فرصتها و توسعه نظام رفاهي نيز در همين زمينه مورد توجه و تأكيد نويسندگان بوده است.
در باب پيامدهاي سرمايه اجتماعي در زمينهي سياسي، افزايش مشروعيت سياسي دولت، پپشتيباني مردمي از سياستهاي اجرايي، پاسخگو شدن حكومت، كارايي نظام سياسي و بوروكراسي، توسعه سياسي و دموكراسي، افزايش مدارا و تحكيم جامعه مدني، تقويت حكمراني خوب، توزيع قدرت، بسيج منابع، جريان اطلاعات و ثبات سياسي از جمله نتايج مورد توجه در اين خُرده نظام است.
[1]. Fine
برچسب ها : مقاله با موضوع سرمايه اجتماعي , مقاله با موضوع سرمايه اجتماعي